Disciplines

Elke behandeling start met een vraaggesprek en een onderzoek. Zo brengen wij uw klacht eerst in beeld. In onze praktijk staat elke patiënt centraal en luisteren we graag naar zijn/haar noden en vragen. Zo komen we samen tot een gepersonaliseerde behandeling waarbij ieder individu in zijn totaliteit bekeken wordt. Om bij te blijven met de nieuwste behandeltechnieken, volgen onze therapeuten regelmatig bijscholingscursussen.

Klik hier voor meer info over het verloop van een consultatie
Kinesitherapie

Een kinesitherapeutische behandeling is aangewezen wanneer een optimaal functioneren verhinderd wordt door lichamelijke belemmeringen. Vaak uit dit zich in onder meer pijnlijke en 'geblokkeerde' spieren en gewrichten.

De oorzaken van een suboptimaal functioneren kunnen verschillend zijn van aard en zijn vaak een combinatie van fysieke en psychische factoren. Via bewegingstherapie ('kinesis' is Oud-Grieks voor 'beweging') zorgen onze kinesisten ervoor dat uw lichaam opnieuw optimaal functioneert en u weer onbelemmerd kan bewegen.

Specialisten
Osteopathie D.O.

Osteopathie is een manuele geneeskunde. Het doel van de osteopathische behandeling bestaat erin het lichaam van de patiënt in zijn totaliteit terug normaal te laten functioneren. Het unieke aan osteopathie is het leggen van linken tussen verschillende lichaamsdelen en organen om daarna de verschillende klachten van de patiënt met elkaar in verband te brengen.

Het eigen herstelvermogen van de patiënt wordt vervolgens gestimuleerd door middel van manuele technieken, zijnde technieken voor het steun- en bewegingsapparaat, de organen, het zenuwstelsel en de schedel. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en het bewegingsverlies waarna deze mobiliteitsvermindering behandeld kan worden. Elk individu met zijn klachten is anders, dus elke patiënt wordt bijgevolg benaderd door middel van een doelgerichte en individuele aanpak. Daarnaast legt onze praktijk zich ook toe op screenen en preventief behandelen om klachten te voorkomen.

 

Enkele voorbeelden van mogelijke indicaties zijn: rug en nekpijn, herniatie, uitstralingspijnen, tintelingen, ischialgie, krachtverlies, zenuwinklemming, schouderpijn, frozen shoulder, trauma, whiplash, migraine, spanningshoofdpijn, duizeligheid, tennis- en golferselleboog, hielspoor, artrose, spier- en peesontstekingen, spierscheuren, doorbloedingsproblemen, compartiment syndroom, fasciale spanningen, stress, hyperventilatie, tintelingen, spijsverteringsklachten, misselijkheid, brandend maagzuur, zware maag, (buik)krampen, sinusitis, oorsuizen of tinitus,… Ook baby’s zijn welkom in onze praktijk!

 

Osteopathie is voor iedereen. Twijfelt u of uw klacht wel in aanmerking komt voor een behandeling osteopathie? Neem dan zeker contact met ons op!

Specialisten
Niel Van Baelen
Manuele therapie

Manuele therapie is voor patiënten van elke leeftijd, voor elke activiteit, als ook voor recidiverende klachten. Intensieve sportbeoefenaars, die het bewegingsstelsel zeer op proef stellen, kunnen bij ons terecht voor hun sportletsel. Bij veel sportletsels en overbelastingsletstels ligt het accent van revalidatie op een goed begeleid oefentherapeutisch programma.

Voor vele vormen van pijn en functiestoornissen in ons lichaam bestaat er een efficiënte oplossing. In manuele therapie wordt er eerst gezocht naar de oorzaak van de klacht. Van daaruit werkt de manuele therapeut een individuele behandelingsstrategie uit. Hierbij wordt er gestreefd naar een duurzame oplossing voor deze functiestoornissen. Het doel van manuele therapie bestaat uit het normaliseren van gewrichten en spieren zodat de functionele disbalans terug hersteld kan worden. Op deze manier kan er ingewerkt worden op pijn, die zowel acuut als chronisch van aard kan zijn.

 

Het onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, een klinisch onderzoek en een specifiek toegepast onderzoek waarbij spieren, gewrichten en zenuwen worden getest. Zo kan de manueel therapeut de oorzaak en ernst van de klachten opsporen om zo tot een manueel therapeutische behandelingsplan te komen. Elke behandeling is individueel, verantwoord en deskundig opgebouwd en kan bestaat uit verschillende technieken:

 

  • Harmonische oscillaties
  • Manipulaties van de gewrichten, ‘kraken’
  • Mobilisaties
  • Diepe dwarse fricties
  • Stretchtechnieken
  • Spier en triggerpuntbehandelingen
  • Zenuwbehandeling
  • Medische trainingen en stabiliteitsoefeningen
  • Rug en nekschool
Specialisten
Dry needling

Dry needling is een snelle en efficiënte behandeling om - vaak chronische - spierklachten te verbeteren. De therapeut gaat hierbij actief op zoek naar verhardingen in de spier, de zogenaamde triggerpoints. De triggerpoints kunnen zowel lokale als wijdverspreide pijn veroorzaken. Er wordt gebruik gemaakt van zeer dunne, droge en steriele acupunctuurnaalden waarmee de triggerpoints en bijgevolg de spier effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Enkele voorbeelden van klachten waarbij dry needling toegpast wordt zijn: tennis- of golferselleboog, nekpijn ten gevolge van spierspanning na een langdurig statische houding (computerwerk), contracturen van hamstrings en quadriceps,…

Specialisten
Cuppingmassage

Cupping is een eeuwenoude massagetechniek waarbij cups van glas, siliconen of ander materiaal op de huid worden geplaatst en vacuüm worden gezogen. Dit proces stimuleert de bloedcirculatie in het behandelde gebied en kan verklevingen in het bindweefsel losmaken.

Cuppingmassages zijn veelzijdig en kunnen worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het verlichten van klachten aan de nek, het hoofd, de schouders, de rug en spieren. Het kan ook helpen bij cellulitis, het verminderen van bindweefselverklevingen, het vervagen van littekens en striae, de behandeling van fibromyalgie en het verminderen van rimpels. Daarnaast kan cupping worden toegevoegd aan andere massagevormen, zoals sportmassages.

Deze oude massagemethode heeft zich bewezen als een effectieve manier om de gezondheid en het welzijn te bevorderen, zowel als een op zichzelf staande behandeling als in combinatie met andere massagepraktijken.

Specialisten
Karsten Pelgroms
Sportmassage

Sportmassage is een specifieke vorm van massage die is ontworpen om atleten te helpen bij het verbeteren van hun prestaties, het versnellen van het herstelproces en het voorkomen van sportgerelateerde blessures. Deze massagevorm richt zich op de behandeling van de spieren en het bindweefsel die betrokken zijn bij sportieve activiteiten.

Specialisten
Karsten Pelgroms

CONSULTATIE 


Verloop


Tijdens een consultatie wordt aan de hand van een aantal gerichte vragen in de anamnese informatie verzameld. Hierbij wordt rekening gehouden met de medische voorgeschiedenis van de patiënt en eventuele medische beeldvorming. Breng deze dus gerust mee naar je eerste consult. De osteopaat gaat nadien in een uitgebreid klinisch onderzoek op zoek naar de mogelijke oorzaak van de klachten. De gegevens uit de anamnese zullen samen met het onderzoek toelaten om een diagnose te stellen en een individuele behandeling uit te stippelen.  


Betaling en vergoeding


De kosten voor een behandeling worden direct na de behandeling aangerekend en zijn cash ofwel via de bancontact-app of Payconiq betaalbaar.  

Voor de kinesitherapeutische behandelingen zijn wij gedeconventioneerd. Dat wilt zeggen dat wij niet akkoord gaan met de tarieven die de overheid ons oplegt. Onze tarieven worden zelf bepaald, gebaseerd op adviezen van de beroepsvereniging. We doen dit omdat de tarieven enorm ingewikkeld gemaakt zijn. Zo betaalt u in een courante situatie voor de eerste beurt meer dan voor de volgende 8 beurten, en zijn de beurten daarna nog aan een ander tarief. Wij zijn van mening dat elke behandeling evenveel waard is en hanteren daarom een makkelijker systeem. 
Ook is het belangrijk dat elk jaar meer en meer kinesitherapeuten deconventioneren om druk te kunnen zetten op de overheid. Op die manier is de kans dat ze de tarieven en vooral te terugbetaling gaan herzien groter. 
 

Doorverwijzing:


Voor kinesitherapie: Hiervoor dient u over een doktersvoorschrift te beschikken.  

Voor osteopathie: U kan zonder voorschrift of doorverwijzing van uw arts bij ons terecht. Een goede samenwerking tussen de beide disciplines is echter van groot belang binnen de osteopathie. 
Onze osteopaten zijn erkend. Na elke osteopathische behandeling ontvangt u bijgevolg een attest bestemd voor uw mutualiteit. Op basis hiervan ontvangt u een terugbetaling.